Blini

Blini

Blini on hiivalla kohotettu tattarilätty. Ei sen kummempi herkku. Meillä suomalaisilla on niin kovin harvoin mitään erityisen suuria kausiherkkuja, että jos nyt talvella saa pari kuukautta maiskutella blineillä, niin otetaan siitä kaikki irti.

Tattari on pula-ajan vehnää. Sen proteiinit eivät vedä vertoja vehnän sitkolle ja siksi siitä on vähän hankalampi saada mitään kiivaasti nousevaa leivonnaista aikaan. Tattaria usein fermentoidaan pitkään hiivan kanssa, jotta maku ja rakenne ovat ruokailijalle miellyttävämpiä. Tattari on myös gluteeniton. Tämä on

Taikinan raski eli se pari päivää kuplutteleva osuus

1,5 dl maitoa
6 rkl tattarijauhoja
9 g kuivahiivaa (eli 1 pussi)
4 rkl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita
 tattarijauhot ja kuivahiiva keskenään. Sekoita hiiva-jauhoseos maitoon. 
Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että taikinatahna on niin vahvaa, ettei sähkövatkain jaksa siinä enää liikkua. Tosin tätä vaihetta ei tarvitse sähkövatkaimella tehdä. Ohje on vain kuvainnollinen kertomaan taikinan vahvuudesta. Jos haluaa vähemmän tattarin pähkinäistä makua, voi vehnää laittaa enemmän. Jos taas aikoo olla puritaani, ei vehnää käytä ollenkaan. Se tosin hieman auttaa kuohkeudessa.

Taikina saa levätä huoneenlämmössä vuorokauden. Sen jälkeen sen voi nostaa jääkaappiin ja antaa olla seuraavan vuorokauden.

Taikinan valmistaminen paistamista varten

2 kananmunan valkuaista
2 kananmunan keltuaista
1 dl keskiolutta
suolaa
valkopippuria
150 g voita

Aloita paistamisvalmistelu kirkastamalla voi. Sulata voi miedolla lämmöllä. Älä sekoita. Kun voi on sulanut siitä erottuu kirkas osuus ja hera jää pohjalle. Kaada varovasti kirkas osa toiseen astiaan ja jätä odottamaan paistamista. Kirkaan osan voi myös nostella lusikalla toiseen astiaan. Mikä vain sopii tekijän tapoihin parhaiten. Kirkastus tehdään siksi, että voin lämmönsieto kasvaa siinä huomattavasti.

Lisää taikinaraskiin kananmunan keltuaiset, olut, suola ja pippuri ja sekoita. Vatkaa kananmunan valkuaiset vaahdoksi ja lisää ne taikinan joukkoon. Taikina on valmis paistoon.

Blinien paisto on niin ikään vähän taitolaji. Kutakuinkin sama lämpötila on liedellä hyvä kuin lettuja paistaessa. Kirkastettua voita saa käyttää reilusti, jotta pinnasta tulee kullankeltaisen kaunis ja rapea.

Päälle smetanaa, muikun mätiä, punasipulia ja mustapippuria.

Please enable Javascript, thank you.