Ceviche

Ceviche

Tämän raa’an kalan tarjoilumuoto on helppo tehdä ja helppo syödä, kunhan muistaa, että ei tee sitä järvikalasta. Järvikalasta nimittäin ihminen saa helpommin matoja. Suolaisen veden kalaa siis, kiitos.

Tämä erityinen esimerkki on tehty kuhasta. Sen voi tehdä siiasta, silakasta, lohesta, katkaravuista. Melkeinpä mistä tahansa melko neutraalin makuisesta tuoreesta kalasta (onko niitä edes muunlaisia?).

Cevichen ajatus on se, että sitrushedelmän happo kypsentää kalaa. Se ei siis maistu eikä tunnu sillä lailla raa’alta. Tällä voi siis sushikammoiset huijata syömään raakaa kalaa. Tai oikeammin tämä on raakakpysennettyä, mutta tässä ei tule niitä kypsentämisen hyötyjä, kuten että esimerkiksi loiset kuolisivat.

Osta kala, putsaa ja fileoi se Youtubesta löytyvien ohjeiden mukaan. Varmista ostaessa, että kala on tuoretta. Kysy aina nostopäivää.

Paloittele kala kuutioiksi. Koon voit määrittää oman oman maun mukaan. Sekoita sekaan pieni määrä pieneksi leikattua punasipulia, paprikaa, tomaattia tai muuta mieleen juolahtavaa vihannesta. Itse suosin melko pelkistettyä cevicheä, jossa kala maistuu. Tärkeintä on puristaa mukaan limen ja/tai sitruunanmehua parista hedelmästä. Ripottele suolaa reilusti ja anna maustua jääkaapissa tovin. Päälle voi hakata korianteria tai persiljaa tai vaikka ruohosipulia. Ei ole niin justiinsa. Tästä ruokalajista tekee herkullisen tuoreen kalan maku, happamuuden ja suolaisuuden yhdistelmä.

Juomaksi suosittelen Gewürztraminer-rypäleestä valmistettua valkoviinia tai vaikka uusiseelantilaista sauvignon blancia. Juomakaan ei ole tämän kanssa niin nokonuukaa, koska ruoka itsessään on aika runsaan happoisen, mutta vivahteikkaan makuinen.

Please enable Javascript, thank you.