Aubergine med ricottafyllning

Aubergine med ricottafyllning

Ajattelin, että yksinkertainen ja pienimuotoinen ruoka olisi hienomman kuuloinen, jos nimeän sen kansainvälisesti. Kansainvälisyys on perinteisesti suomalaisille tarkoittanut länteen menoa, joten ruotsi it is. Tämän tiesi aikanaan jo tuhannet volvotehtaille töihin lähteneet.

Varoitan jo vähän pidemmästä valmistusajasta. Munakoisojen itkettämiseen ja grillaamiseen menee aikansa. Ei tuhottomasti tunteja, mutta ei tätä pikkupurtavaa ei kannata suunnitella ravinnoksi perheen nasuille lätkätreenien perään. Parempi siihen tarkoitukseen on nakit ja muusi.

Osta munakoisoa. Yhdestä koisosta tulee jo niin monta rullaa, ettei niitä meinaa jaksa tehdä. Leikkaa munakoiso n. 4-5 mm paksuisiksi siivuiksi ja aseta ne tasaiselle alustalle talouspaperin päälle, jonka päälle on ennen munakoisoa ripoteltu hienoa merisuolaa hieman. Ripottele munakoisojen päälle suolaa ja lisää talouspaperi. Laita vielä lopuksi päälle painoksi vaikka leikkuulauta. Huomaat itketyksen onnistuneen, kun talouspaperit ovat märät.

Kun munakoisot ovat itkeneet, kuumenna parilapannu tai valurautapannu kuumaksi. Älä lisää öljyä ainakaan tasaiseen pannuun. Kuumenna munakoisosiivuja niin, että niihin tulee tummat raidat molemmin puolin. Munakoisot saattava tarttua vähän parilaan, mutta vedä ne hissuksiin irti lastalla tai paistopihdeillä, niin ettei ne hajoa. Pienet reiät eivät haittaa, täyte on sen verran jytyä, että se kyllä pysyy sisällä rei’istä huolimatta. Käryä tästä ns. kotigrillausvaiheesta sitten lähtee, että liesituuletin isolle.

Täytteeseen tulee ricotta-tuorejuustoa ehkä 200 g, saksanpähkinöitä iso kourallinen, valkosipulia kynsi, sahramia gramma ja persiljaa pari vartta ja mustapippuria rouhaus.

Keitä tilkkanen vettä ja lisää siihen sahramia aivan pieni määrä ja pilkottu valkosipulin kynsi. Laita tehosekoittimeen ricotta ja saksanpähkinät ja pyöräytä muutama kierros sekoittaaksesi massaa ja rikkoaksesi vähän pähkinöitä. Kippaa sekaan sahrami-valkosipuli-vesi ja pyöräytä taas muuta kerta. Varmistu, että valkosipuli sekoaa massaan kunnolla. Sekoita mukaan rouhittua mustapippuria ja pieneksi hakattua sileälehtistä persiljaa. Tarkista tahnan maku. Suolaa ei tässä vaiheessa kannata ainakaan kovin paljon lisätä, sillä munakoisot ovat itketyksen jäljiltä melko suolaisia. Täytteen voi toki tehdä myös ilman konevoimaa ja hienontaa kaiken veitsellä.

Törkkää nokare täytettä jäähtyneen, grillatun munakoisosiivun väliin ja rullaa se kiinni. Jos munakoiso on ollut valtava ja siivun halkaisija on iso, voi rullan rullata kiinni asti. Pienemmistä siivuista tulee vain suljettuja ”nyyttejä”. Myös täytteen määrällä voi säätää ulkomuotoa. Itse suosin aina paljon täytettä. Aina.

Laita munakoisomykyt jääkaappiin odottamaan muutamaksi tunniksi, jotta munakoison suola ja täyte tutustuvat toisiinsa. Maku paranee.

Juomaksi tämän kanssa yllättäin sopii bloody mary, joten ehkä suosittelen tätä yhdeksi pieneksi ruokalajiksi brunssille, alkupalaksi tai muuten vain tarjottavaksi. Kaiken voi toki syödä itsekin.

Please enable Javascript, thank you.