Punajuurilasagne

Punajuurilasagne

Lastenkin suuri suosikki lasagne taipuu ruokalajina moneen. Aina siinä tosin on melko suuri konsentraatio hiilihydraatteja, koska lasagnelevyt. Saksalaisen kauppaketjun valikoimasta löysin varsin maltillisen hintaisia tuorepastalasagnelevyjä. Niitä suosittelen tämänkin valmistamiseen. Kuivattu versio käy aivan yhtä hyvin. Tuore vain on helppo leikata tarkkaan kokoon ja muotoon.

Kauppalistalle siis maitoa, vehnäjauhoja, voita, valkopippuria, punajuuria, valkosipulia, salviaa, oliiviöljyä ja fetajuustoa, suolaa ja mustapippuria.

Aloita voitelemalla uunivuoka. Keraaminen vuoka tuntuisi sopivan parhaiten lasagnen tekoon. Olisiko taikana jonkinlainen tasaisempi lämmönjako ja säätely. Kansikin on kypsennyksen alkuun hyvä, jotta paistoksen pinnasta ei tule vallan liian tumma.

Sen jälkeen perusbechamelin teko. Valkokastike ei ole vaikea kastike, kunhan muistaa olla vääntämättä liettä kovin suurelle, ettei maito kärähdä. Lämmitä rasvaista maitoa erillisessä kattilassa vaikka seitsemän desiä. Laita toiseen kattilaan voita pari ruokalusikallista. Sulata se ja kippaa sekaan pari ruokalusikallista vehnäjauhoa, sekoita ja anna vähän suurustua. Aloita maidon annosteleminen voi-vehnäjauhoseokseen. Tässä kohtaa lastan voi vaihtaa vispiläksi ja vähän nostaa lieden lämpötilaa.

Muutama pikkuvinkki tässä näin: Lämmin maito ei jäähdytä suurustuvaa kastiketta ja paksuneminen on helpompi hallita. Samoin soossi ei paakkuunnu, kun vehnän tärkkelys saa rauhassa turvota. Samoin jauhoa on paljon helpompi hallita alkuun, jos voita on runsaasti. Kalorit siis pelastaa tässä muutakin kuin maun.

Vehnäjauho suurustuu aika vauhdilla ja maitoa kannattaakin annostella aina ikään kuin edellisen erän suurustuttua.

Maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Suolaa tarvitsee todella vähän, koska ruokaan tulee paljon makua mm. valkosipulista ja salviasta. Suolaa fetasta.

Pistä valkokastike odottelemaan ja sekoita sitä aika ajoin, jottei siihen tule rankkaa kuorta.

Kuori ja raasta punajuuret. Suosittelen kumihanskoja, jottei sormet jää vähän vaaleanpunaisiksi. Hakkaa muutama valkosipulin kynsi hienoksi ja ota salvianlehdet saataville. Tämän ruuan maku tulee paljolti valkosipulin ja maidon toisiaan vahvistavasta mausta ja salvian parfyymisyydestä. Niitä ei siis tarvitse säästellä.

Pistä isolle pannulla oliiviöljyä ja säädä lämpöä niin, että valkosipuli ei ruskistu. Pyörittele niitä hetki ja lisää sekaan salvianlehdet. Tuoksun muuttuessa huumaavaksi, lisää punajuuriraaste. Sekoittele melko kuumalla pannulla tovi. Rouhi sekaan maltillinen määrä mustapippuria.

Aloita Lasagnen kasaaminen. Laita pohjalle valkokastiketta. Kerros lasagnelevyä. Kerros punajuuriraastetta, jonka päälle murustetaan fetajuustoa. Kerros lasagnelevyä. Kerros valkokastiketta, jonka päälle vähän fetajuustomurua. Ja niin edelleen. Päällimmäiseksi valkokastiketta ja reilun kokoisia juustopaloja.

Aloita kypsentäminen n. 175-asteisessa uunissa sillä lailla, että kansi on päällä. Poista kansi ehkä noin 20 minuutin kuluttua ja anna köllötellä uunissa vielä abouttiarallaa 40 minuuttia. Pintaa ja sen väriä kannattaa tarkkailla sopivin väliajoin.

Lasagne, tuo malttamattomien ruokalaji. Itse ruuan valmistus on melko nopeaa, mutta paistoaika pitkähkö ja ruuan pitäisi malttaa uunistatulon jälkeen vielä antaa hetki olla itsekseen. Vetäytyä niin sanotusti.

Please enable Javascript, thank you.