Parsarisottoa ja pekonikanaa

Parsarisottoa ja pekonikanaa

Tässä ruuassa menee nyt vähän kesän kaudet sekaisin. Parsaa vielä saa, jos se on tuotu jostain oudosta paikasta, salvia sen sijaan on nyt parhaimmillaan, jos sellaista on kesän korvalla mailleen laittanut.

Jotenkin ajattelisi, että broilerirullan tekeminen on vaikeaa. Ja onhan se. Ainakin jos on tottunut ohut-paisti-rintakevyt-sisäleikefile -hämmenyksiin kanaa ostaessa. Ne eivät varsinaisesti ole oikeita kanan osia, vaan leikattu ohuemmaksi tai muuten vain hämmennyttävämmäksi helppoa paistoa varten.

Jos siis löydät kaupasta ihan sellaista maustamatona rintaleikettä, osta sitä. Muutkin rintaosat käy. Ne on tarkoituksena nuijia ohueksi ennen rullaamista.

Rintaleikkeistä siis irrotetaan luut ja nahka. Se onnistuu hyvin pelkästään käsin. Veistä juurikaan ei tarvita. pistä luut ja nahat kiehumaan maltillisesti kolmeen litraan vettä. Niistä tulee oiva liemi risoton tekoon.

Jäljelle jääneet rinnat nuijitaan lihanuijalla vaikkapa tuorekelmun läpi niin, että mistään kohtaa liha ei mene puhki, mutta lopputulos olisi ohuehko kanalätty. Kanalätyn päälle laitetaan pekonia siivu tai puolitoista ja muutama salvianlehti ja vähän mustapippuria ja ehkä suolaa, jos on suolan ystävä. Sen jälkeen lätty rullataan kauniisti. Tässä vaiheessa on hyvä pujottaa jonkinlainen tikku rullan läpi, sillä raakana kananliha pyrkii aukeamaan. Paistaessa rulla alkaa hyytyä hyvin muotoonsa, jolloin tikun voi poistaa.

Peitä rullat ja pistä ne odottamaan.

Risottohan syntyy melko nopeasti, jos on hyvä veitsenkäyttäjä ja pää kuuman hellan äärellä pysyy kylmänä. Siivilöi pari tuntia kuplutellut kanaliemi ja jätä liemi kuumana odottelemaan.

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulin kynsi.

Kuori ja pilko myös parsat. Jätä niiden nuput sivuun.

Laita kanarullat voi-öljysekoseen paistumaan keskilämmölle. Kääntele rullia tasaisin väliajoin. Aloita kanojen paistuessa risoton teko.

Pistä sipulit reiluun oliiviöljyyn kuullottumaan. Älä missään nimessä ruskista. Kun ne ovat saaneet öljyssä kelluessaan vähän makeutta, lisää vähän lämpöä ja kaada riisi päälle ja sekoittele melko raivokkaasti. Riisi ottaa vähän kuumetessaan kiiltoa. Sen jälkeen päälle voi lorottaa desin pari valkoviiniä. Viinin keityttyä joiltain osin kasaan, voi lämpöä laskea. Sen jälkeen aloitetaan kanaliemen lisääminen. Risotto myös pitää siitä, että sitä hämmennetään koko ajan.

Lisää kanalientä hissuksiin niin, että se aina osittain imeytyy tai suurustuu. Asenna risottomössöön muutamaksi minuutiksi myös parsanpalat. Pistä aiemmin sivuun laitetut nuput paistumaan niukkaan voihin keskilämmölle. Pyörittele pannua ahkerasti ja siirrä ne väriä saaneena jäähylle.

Kun risoton riisi on juuri sopivaa, eli vähän napakkaa, mutta kypsää, lisää vielä vähän lientä, jotta lopputulos on melko löysä. Rouhi mukaan mustapippuria hippanen, lorottele sekaan tilkkanen kermaa ja sen jälkeen reilusti raastettua parmesaania. Sekoita vimmasti, niin, että tuloksena on löysähkö, kermainen risotto. Tarkista suola ja siirrä odottamaan.

Nosta kanarullat pannulta leikkuulaudalle ja tarkista leikkaamalla rullan kypsyys. Rullan voi leikata kahteen kolmeen osaan.

Lappaa lautaselle risottoa, pistä rullapalat päälle ja nosta vielä ruskistuneet parsannuput huipuksi.

Jostain syystä moni sanoo, että risoton koostumus on vaikea saada kohdalleen. Sen löysyyttä ei voi korostaa riittävästi. Tarjoile risotto mieluummin vellinä, kuin edellispäivän riisipuuroa muistuttavana jöötinä. Risottoriisin valintaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Osa risottoriisinä myytävistä riiseistä on luokattoman huonoja. Osa ei. Onnea etsintään.

Samoin kanan kypsyyttä pelätään. Se on aina hyvä tarkistaa. Jos on oikein epävarma, niin rullaan voi työntää paistomittarin ja tarkistaa, että kana on yli 70-asteista. Samoin tässä ruokalajissa on helpottavana  aspektina se, että rulla tarjoillaan leikattuna, joten kukaan ei huomaa, jos sen on leikannut aiemmin ja palauttanut pannulle kypsymään.

Jos joku linnunmetsästäjä tätä katsoo, niin tästä on todella helppo tehdä sesonginmukainen riistalintuversio sienirisoton kera. Annan pyydettäessä tarkempia ohjeita.

Please enable Javascript, thank you.