Osso Bucco

Osso Bucco

Olen esitellyt täällä jo niin monenkirjavaa ja kansallisesti hämäräperäistä ruokaa, niin pistetään nyt tämäkin tänne. Osso bucco. Naudan potkasta valmistettava melko herkullinen liharuoka.

Tähän ei mitään poppaskonsteja tarvita. Vihanneksia, hyvä liha ja vähän kärsivällisyyttä. Lihaliemi kannattaa keitellä hyvissä ajoin. Siitä taitaa olla ohje jossain täällä reseptikirjassa.

Ota lihat lämpeämään.

Kalttaa tomaatit. Pilko ne, porkkanat, varsiselleri ja sipuli ja valkosipuli.

Aloita freesailemalla pilkottuja kasviksia oliiviöljyssä. Valkosipulia ja sipulia voi pehmitellä ensiksi ja lisätä sitten porkkanat ja selleri ja viimeisenä tomaatti. Sitten voi vähän lorotella valkoviiniä sekaan. Laitoin viimeksi marsalaa, kun se oli juotavaksi niin kamalan pahaa, ettei hapottunut konsulttikaan sitä viitsinyt sellaisenaan imaista. Yleensähän marsala on hyvää. Nyt ei ollut.

Suolaa ja pippuroi soossi.

Siirrä kasvikset odottelemaan.

Pyyhkäiset lihat talouspaperilla, jos tarvis. Kiepauta ne vehnäjauhossa ja pistä pannulle voihin paistumaan niin, että pinnat ottavat väriä. Nopea saa olla ja pannu kuuma.

Laita laakean vuuan pohjalle vähän oliiviöljyä, sitruunankuorta ja timjamia ja pari laakerinlehteä. Asettele lihat ja pistä kasvikset päälle. Lorota vielä lihalientä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyy.

Sitten uuniin. Siellä ne saa olla vaikka pari tuntia. Sillä lailla, että pysyvät kasassa, mutta ovat kuitenkin pehmeitä. Luuydintä ei kannata päästää karkuun. Se syödään lusikalla sieltä luun sisältä. Ja ryypätään barbera-viiniä kyytipojaksi.

Nestettä kannattaa uunissaolon aikana lisätä, jos näyttää siltä, että haihtuminen on runsasta.

Pistä lihat lautaselle ja tarjoa gremolatan kanssa. Voi kylkeen tehdä risottomilanesenkin, jos huvittaa.

Punaviini on näiden ystävä. Ja minun.

Please enable Javascript, thank you.