Croque Monsieur

Croque Monsieur

Tätä siis ihan todella söin ensi kertaa Ranskassa. Sen jälkeen se on laskeutunut aika monen suomalaisenkin ravintolan listalle. Herkkua. Kaiken lisäksi helppoa herkkua. Ellei sitten itse päätä leipoa leipää, tehdä juustoa ja teurastaa sikaa, leikata sitä ja rullata kinkkua palvaamista varten. Niin ja onhan tässä maitokin lypsettävänä ja vehnä kasvatettavana jauhoja varten.

Eläköön siis nykyinen elintarviketeollisuus ja ruuanlaiton helppous.

Hankalin osa on valkokastikkeen eli bechamelin teko. Se ei ole vaikea kastike, kunhan muistat olla vääntämättä liettä kovin suurelle. Lämmitä rasvaista maitoa vaikka seitsemän desiä. Laita toiseen kattilaan voita pari ruokalusikallista. Sulata se ja kippaa sekaan pari ruokalusikallista vehnäjauhoa, sekoita ja anna vähän suurustua. Aloita maidon annosteleminen voi-vehnäjauhoseokseen. Tässä kohtaa lastan voi vaihtaa vispiläksi ja vähän ostaa lieden lämpötilaa. Vehnäjauho suurustuu aika vauhdilla ja maitoa kannattaakin annostella aina ikään kuin edellisen erän suurustuttua. Suurustuminen tarkoittaa sitä, että se liemi paksunee.

Kun haluttu paksuus on saavutettu, ja tätä varten kastike saa olla paksua, sen voi maustaa. Suolaa, valkopippuria (vain vähän), muskottipähkinää (vain vähän) ja dijon-sinappia. Yleensä Bechameliin ei sinappi kuulu, mutta tähän tarkoitukseen se sopii. Annostele sinappi oman maun mukaan. Teelusikallinen pari on hyvä suuntima.

Laita ihan melkein tavallinen paahtoleipä tai siivuiksi leikattu maalaislei pellille. Levitä päälle bechamelia ja palvi- tai keittokinkkua. Itse olen savuisen kinkun ystävä ja käytän täsäs mielelläni vähän paksumpai siivuja, jotta kinkku oikein maistuu. Laita päälle toinen leipäviipale ja levitä senkin päälle bechamelia. Viimeistele homma reilulla määrällä emmental-juustoraastetta.

Pistä uuniin 180 asteeseen esimerkiksi vaikkapa 12 minuutiksi. Tai sellaiseksi ajaksi, että juusto sulaa ja ottaa vähän väriä. Leipä ei saa palaa.

Syö salaatin kanssa. Nälkä lähtee ja niin lähtee vyötärökin. Sitä sitten metsästellessä voi suunnitella kesän valkoviinidieettiä. Hyvin ranskalaista kai sekin.

 

 

 

 

 

Please enable Javascript, thank you.