Haukipiffi

No nyt se hauki tuli sieltä Sipoosta. On nykypäivänä kummallisen ilostuttavaa saada kotiin kalaa, joka tuoksuu mereltä. Miksi olemme tottuneet syömään kalaa, joka on matkustanut päiviä ja pötkötellyt silmät sumeana styroksilaatikossa.

Kalankäsittelyasioissa aukesi silmät. Olen viimeksi perannut kalaa todenteolla rantakalliolla. Nyt fileoin hakea keittössä, jossa oli 50 cm pöytä tilaa. Hauki oli reilusti yli puolimetrinen ja osa veitsenvedoista pitää saada tehtyä kerralla. Ei ole kalankäsittely kaupunkikeittiöihin suunniteltu ei.

No se siitä tavallisen ihmisen tilaongelmasta.

Hauki on vähän kelju kala. Maistuu hiton hyvältä, mutta on piikkinen som fan. Hauen makuhan on aika mieto, joten mausteita kannattaa käyttää todella maltillisesti. Enemmän sellaista herkkää kermaa ja keltuaista munasta. Piikkisyys helpottuu tietenkin, jos antaa ammattilaisen käsitellä kalan ja kuitenkin pihvitaikina surrautetaan tehosekoittimessa pehmoiseksi.

Tee siis näin: laita kylmät, puhdistetut kalapalat tehosekoittimeen, raasta ihan vähän muskottipähkinää päälle, lisää suolaa ja kananmunan keltuaista ja kermaa. Tahna vaikuttaa alkuun todella löysältä, mutta siitä se sekoittaessa vähän tiivistyy ja pannulla viimeistään. Kaikki valmistuaineet saavat olla mahdollisimman kylmiä.

Muotoile töhnästä pihvit ja tuuppaa korppujauhoon ja siitä kuumahkolle pannulle, jossa on voita.

Paistoaika on melko lyhyt. Kala kypsyy nopeasti ja niin kypsyy keltuainenkin.

Piffit maistuva toooodella hyvältä perunamuussin kanssa, jossa on parmesaania.

 

Haukipiffi

Please enable Javascript, thank you.