Tomaattinen kalasoppa

Tomaattinen kalasoppa

Nyt kun vesistä nousee kaikenmaailman simppuja ja mateita, on hyvä miettiä, että olisiko kalakeitto jotain muutakin kuin kermaa ja voisulaa ja tilliä.

Ranskalainen se tämänkin tietää paremmin ja on keittänyt liemeen tomaattia ja fenkolia ja maustanut sen sahramilla. Bouillabaisse on eteläranskalainen soppa, jossa on mukana kalaa ja äyryiäisiä, saaliin mukaan. Ja jotta muistaisi, että niin se on Ranskassakin enimmäkseen nälkään syöty: bouillabaissen hienolta kalskahtava nimi juontaa todennäköisesti  kalan keittämisestä  – bouillir le poisson. Tässä on kaksi versiota: nopea ja hidas.

Osta kalaa. Melkein mitä tahansa kalaa. Minäpoika keitin liemen simpusta, koska kalakauppias sanoi, että simpusta tulee hyvä liemi. Niin, siis keitä liemi kalan perkeistä. Kalan perkaamiseenkin ja leikkaamiseen löytyy hyviä ohjeita intternetistä, mutta tässä yksi helppo, jossa tarvitaan vain vähän kärsivällisyyttä. Laita kattilaan reilusti kylmää vettä. Pullauta sinne kala, joka on suomustettu ja jolta on poistettu sisälmykset. Keitä kalaa miedolla lämmöllä reilu kymmenen minuuttia ja ota kala kattilasta pois. Anna sen hetki jäähtyä ja nypi sormin kaikki liha irti. Laita liha sivuun. Ruodot ja pään voi laittaa biojätteeseen.

Kattilaan jäi hyvä liemipohja ja kalan liha on jo valmista soppaa varten.

Simppukalasta muuten tulee todella hyvä liemi. Otus vain on niin hävyttömän ruma, että melkein tekee häijyä käsitellä sitä.

Laita kalaliemeen kiehumaan viisi neljään osaan leikattua tomaattia ja yksi neljään osana leikattu fenkoli, laakerinlehti ja muutama mustapippuri. Keitä niitä miedolla lämmöllä parisenkymmentä minuuttia ja ota kansi pois. Poimi liemestä fenkolit, laakerinlehti ja pippurit pois. Kaada tomaatit ja liemi siivilään ja paseeraa tomaateista kaikki irtoava. Jäljelle jää kalaliemi, jossa on tomaattia ja fenkolin makua. Lisää liemeen vähän sahramia ja pistä se vielä kiehumaan kasaan joksikin aikaa. Kasaan keittämällä liemen intensiteetti paranee. Lisää jossain vaiheessa vähän suolaa. Jos aiot lopputuotteessa käyttää simpukoita, säästele suolaa, sillä simpukoista sitä tulee joka tapauksessa.

Kiinteäksi asiaksi soppaan voi keittää vaikka porkkanaa, paistaa palan lohta, kampasimpukkaa, kypsentää viinihöyryssä sinisimpukoita tai sulattaa katkarapuja.

Bouillabaissen kanssa tarjoillaan usein sahramimajoneesia. Siihen löytyy pohjaohje. Alussa vain lisää sahramin ja jättää valkosipulin pois.

Joskus soppaan raastellaan myös parmesaania. Tai jos oikein haluaa taitella voi grana padano -juustosta paistaa uunissa rapeaa juustolevyä, jota voi murentaa keiton päälle. Sekin tuo suolaa. Tämäkin homma on helppoa: raasta juustoa leivinpaperille, ja pistä se 200-asteiseen uuniin joiksikin minuuteiksi.

Laita lautaselle kypsä nypitty kalanliha, paistettu lohipala, kampasimpukan liha, siika, sinisimpukka, katkaravut tai ihan mitkä vaan. Kaada kannusta tai kauho lientä sopivasti sekaan ja laita juustokeksiä vielä päälle. Annos on valmis. Tässä kalasopassa on se hauskuus, että se pitää juomaseurana kevyestä punaviinistä tai vähän tammitetusta valkoviinistä. Jos oikein on malttanut itse keittää liemen ja paistella lohia ja höyrytellä simpukoita, on mielestäni ansainnut lasiin ison lorauksen vaikka vähän arvokkaampaakin chablista.

Lupasin myös nopean version. Se on tämä. Keitä vettä ja pistä sekaan ohjeen mukainen määrä kalaliemikuutiota tai muuta kalaliemivalmistetta. Keitä seassa fenkolia. Poista pehmenneet fenkolit ja lisää sekaan paseerattua tomaattia tölkistä. Anna kiehua hetki ja laita sekaan valmiita lohikuutioita ja katkarapuja pakastepussista. Sahramia ei tähän annokseen kannata uhrata. Sen sijaan tästä ruuasta juhlavan tekee vaikka halvat parmesaanilastut. Bon appetit!

 

 

 

Tomaattinen kalasoppa

Simpusta saa todella komean väristä mätiä.

Please enable Javascript, thank you.