Uppomuna

Uppomuna

Uppomunalla saa keittiömestarina arvostuspisteitä. Vaikka se ei ole kovin työläs tai edes vaikea, on siinä muutama tietokikka, jolla muna onnistuu. Kannatta myös tarkistaa, että omistat reikäkauhan. Sillä muna on helpoin nostaa keitinvedestä ja valuttaa ylimääräinen vesi pois.

Keitä melko reilusti vettä hetken aikaa, että vedestä irtoaa kuplat, eli happi. Juuri ennen munan upottamista, kippaa keitinveteen väkiviinaetikkaa (jos kohta ei ala Rajamäeltä tulemaan tuotenäytteitä, on niiden mediaseuranta surkeassa jamassa). Jos vettä on 2 litraa, etikkaa voi laittaa vajaan desin. Veteen ei laiteta suolaa. Ei suolaa! Uskokaa jo, ei suolaa.

Pistä keitinvesi kiertämään. Vedessä saa olla pyörre siksi, että kananmuna ei heti lässähdä pohjaan ja mene rumanmuotoiseksi. Jotkut rikkovat kananmunan ensin kuppiin ja ne, joiden sormet kestää vähän lämpöä, vievät rikottavan kananmunan kopautuksen jälkeen veden pintaan ja rikkovat sen suoraan keitinveteen.

Uppomunan ei tarvitse kauaa vedessä killua. Keltuainen nimittäin saa jäädäkin juoksevaksi ja mehukkaaksi.

Jos tämä kaikki jännittää, tee kananmunalle munakuppiin tai pieneen kahvikuppiin pesä elmukelmusta ja riko kananmuna kelmuun ja sulje se kieputtamalla. Tuon nyytin voi laskea suoraan kiehuvahkoon veteen ja antaa sen verran kypsyä, että kelmu irtoaa hyvin valkuaisesta.

Uppomunasta, voissa haudutetusta pinaatista ja höyrytetystä lohesta saa jo valmiin aterian. Mutta tämä ohje on täällä kyllä eggs benedictiä varten. Nauttikaa munastanne!

 

Please enable Javascript, thank you.