English Muffin

Tämä leipä on helppo tehdä ja sopii esimerkiksi opiskelijalle, jolla ei ole uunia. Tai niille, jotka elävät kaasu-uunin kanssa ja pelkäävät pistää sen päälle. Tämä eggs benedictin pakollinen osa nimittäin paistetaan pannulla. English muffinin pehmeä rakenne ja mieto maku ovat omiaan keskustelemaan brunssiklassikon maalaiskinkun ja hollandaise-kastikkeen kanssa. Keskustelu käydään sivistyneesti, mietoja makuja kunnioittaen.

300 g vehnäjauhoja
25 g tuorehiivaa
1,7 dl maitoa
1 tl suolaa
15 g sokeria
15 g pehmennyttä voita pieninä kuutioina
1 kananmuna
loraus öljyä
polentaa paistoon

Mittaa jauhot kulhoon, lämmintä maito 37 asteiseksi ja liota siihen hiiva. Älä arvaile maidon lämpötilan kanssa, mittaa se.

Kauho jauhot kulhon toisella laidalle ja mittaa muut ainekset toiselle laidalle. Kaada päälle maito-hiivaseos ja sekoita niin, että niistä muodostuu pehmoinen taikina. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja alusta taikinaa kymmenisen minuuttia, niin että siihen muodostuu pehmoinen ja kimmoisa sitko. Tiedän, että leivonnan poropeukalot kovasti pohtivat, että mikä se sitko on ja mistä sen tunnistaa. Pohtikaa rauhassa, kyllä sen sitten tunnistaa, kun se osuu kohdalle.

Sitko on se, joka saa hiivan muodostaman käymisen ylijäähähiilidioksidin pysymään pienissä taskuissa, kuplissa. Niin leipomuksesta tulee kuohkea ja ilmava. Kaikki silkkaa kemiaa. Vaikka vähän fysiikkaakin tässä tapauksessa, koska ilma turpoaa lämmetessään ja siksi leipomukset vielä kohoavat uunissa, kun ilmataskut eivät pääse tyhjenemään hyvän sitkon ansiosta. Toki on muitakin proteiinisidoksia, jotka auttavat kohoamisessa, mutta sitko on se, jota käytetään vehnällä leivottaessa.

Tässä vaiheessa on myös pakko huomauttaa, että jauhoissa on eroja. Kun tein näitä muffineja ensimmäistä kertaa, käytin sastamalalaisia pientilan luomujauhoja ja silloin tajusin, että sitko on kuin rakkaus: se tuntuu oikealta.

Öljyä kulho ja laita alustettu taikina kulhoon kohomaan tunniksi tai niin pitkäksi aikaa, että taikina on kaksinkertaistanut tilavuutensa.

Jauhota alusta ja kippaa taikina. Painele taikina niin, että se on noin 2,5 cm paksuinen levy. Leikkaa pyöreällä muotilla, joka on halkaisijaltaan n. 9 cm, muffinit ja laita ne väljästi leivinpaperille, jolle on ripoteltu polentaa. Ripottele polentaa vielä muffinien päälle. Jätä muffinit kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Enempi aikakaan ei ole pahasta. Nyt päässä surraa “leivontamuotti, leivontamuotti, mistä minä sellaisen leivontamuotin saan.” Ei sellaista ole pakko hankkia, iso lasi käy hyvin. Tai baarista varastettu tuoppi.

Lämmitä paistinpannu miedolla lämmöllä. Hyvä nyrkkisääntö on, että nämä leipomukset paistuvat letunpaistoa alhaisemmassa lämpötilassa. Niiden pitää myös olla pannulla pidempään, noin viisi minuuttia per puoli.

Näiden kannattaa hetki antaa levätä ennen eggs benedictoitumista, jotta ne saa halkaistua. Voi niiden antaa jäähtyäkin ja vaikka paahtaa ennen tarjoilua. Lämpimiä ja pehmeitä niiden pitää joka tapauksessa olla.

Please enable Javascript, thank you.