Possua rullalla

Possua rullalla

Sika rullalla syntyy helposti, aikaa kuitenkaan säästämättä.

Tämä aloitetaan liemen teolla. Hanki purjoa. Leikkaa iso purjo pitkittäin puoliksi ja laita se hetkeksi uunin kuuman grillivastuksen alle, jotta se vähän grillaantuu. Uunittamisen jälkeen purjon voi leikata vähän pienempiin osiin ja laittaa kattilaan. Kaada kylmää vettä päälle 3 litraa ja kiehuttele ensin kannen kanssa parisen tuntia. Ja puolisen tuntia ilman kantta. Poista purjon jämät reikakauhalla. Tai siivilöi liemi.

Osta porsaan ulkofileeta ja pyydä osaavaa lihamestaria leikkaamaan se ns. sik sakille, jotta lihan saa avattua levyksi ja nuijittua. Ilman lihanuijaakin selviää, liha lätisee ihan hyvin esim morttelin murskaimella tai järeällä kaulimella, kunhan nuijijassa on riittävästä roisiutta.

Tee siis possusta levy. Laita sinne väliin, suolaa ja pippuriajamon ibericoa tai prosciuttoa, murskattuja hasselpähkinöitä ja mietoa gorgonzola-juustoa. Sinihomejuusto possussa tuntuu oudolta, mutta se valuu hissuksiin possusta pois ja antaa siihen kuitenkin herkullista makua. Tässä kohtaa on siis jo mainittava possun alusastian tarpeesta.

Kun olet asetellut kinkut melkein koko possulevyn päälle, hasselpähkinät ja juuston viivaksi rullauksen aloituksen alkupäähän, voit aloittaa rullaamisen. Tämä on helpompaa kuin maton rullaaminen ennen joulusiivousta. Possu tosin vähän haluaa aueta, siksi se pitää solmia. Osta ruuanlaittonarua, joka on tiukkaa puuvillalankaa. Sillä sitten aika vapaaseen tyyliin voi kieputella possun ympärille omatekoisen verkon. Muista sitoa myös pitkittäissuunnassa, jotta juusto ei ihan heti sulaessaan karkaa.

Pistä uuni pörryyttämään vaikka 170 asteelle.

Kun possulla on naru ympärille ja täytteet rullalla, voi sen laittaa uuniin. Laita rulla ritilälle rasvapuoli ylöspäin niin alas uuniin kuin mahdollista ja alle astia, joka on isompi kuin rulla, jotta kaikki neste valuu astiaan eikä esim. uunin pohjalle.

Taas voi arvailun jättää arvailijoille. Me käytämme paistomittaria. Porsaanliha on kypsää 70 asteessa. Kun sisälämpö lähtee nousemaan, vähennä uunin lämpöä n. 110 asteeseen. Täytteet ja possu nimittäin tykkäävät tutustua toisiinsa uunissa. Kaiken kaikkiaan possua saa pitää unissa ainakin pari tuntia. Kolmestakaan se ei säikähdä.

Ah niin, se liemi. Sitä siis valutellaan kauhalla useasti paistamisen ajan. Tämän vuoksi possu piti sijoittaa uuniin alas, ettei käsi pala, kun soheltaa kauhalla purjolientä rullan päälle. Toki liemipipetti on myös oiva, mutta keneltä sellainen löytyy. Ehkä vain himokinkkuajilta.

Possun sisältä siis valuu juusto- ja purjolientä astiaan. Siitä saa niin hyvän kastikkeen, että lähtee makunystyrät valtiolle.

Possua rullalla

Please enable Javascript, thank you.