Majoneesi

Majoneesi

Nyt sitten vähän kärsivällisyyttä. Tähän yksinkertaiseen ohjeeseen saa niin monta kaksinaismerkitystä, että pistän oikein silmät kiinni ja keskityn ruuanlaittoon.

Tämä on siis kepsupin kanssa samaa sarjaa ja liittyy läheisesti hampurilaisen tekoon. Vaikkei välttämättä liitykään.

Majoneesin tekoa pidetään jotenkin suurena keittöhaasteena. Ei se ole. Se on helppoa, ellei kaatokäsi-ihmisellä ole alkavaa parkinsonia tai karmeaa krapulaa. Öljyn jos malttaa lorottaa nauhana niin kuin tuhansissa oppaissa neuvotaan, on lopputuloksena maailman ihmeellisin emulsio.

Parasta itse vatkatussa majonääsissä on sen maku ja rakenne. Ja tuoreus. Emulsion onnistumisessa on kaksi tärkeää ohjetta: Majoneesintekovärkeissä puhtaus on A ja O. Koskee myös muita värkkejä. Toinen tärkeä asia on raaka-aineiden samanlämpöisyys. Maltillinen huoneenlämpö on hyvä lämpö. Voivat olla kylmiäkin, kunhan ovat yhtä kylmiä. Tee siis näin.

Riko kananmuna johonkin sekoitusvälineeseen. Kuvassa on kolme hyvää mallia. Yksi niistä vaatii vatkaajalta vähän enemmän kestävyyttä

Laita sekaan korkillinen väkiviinaetikkaa. Rajamäen etikan reilun neljän desin pullon korkki on hyvä mitta. Kuuleeko Rajamäki? Lähettäkää tuotenäytteitä!

Tilkka sitruunaa on kiva lisä. Ja vaikka tämä ei olekaan aiolin ohje, suosittelen pilkkomaan sekaan ihan hippasen valkosipulinkynttä. Jos teet hommaa käsipelillä, puserra valkosipuli.

Vielä tähän erään suola ja sokeri. Taas saa mennä ”miumau mukkaa”. Kokemus opettaa. Puolikkaat teelusikalliset on aika hyvät määrät aloittelijoille.

Pyöräytä kananmunan rakenne rikki sekaisin etikan, sitruunanmehun, valkosipulin, sokerin ja suolan kanssa.

Pistä vatkaus päälle ja aloita mahdollisimman mauttoman öljyn kaataminen nauhana sekoitusastiaan. Tässä tulee yksinäisen käsivatkaajan suurin vaikeus: Miten vatkata tasaisesti, pitää vatkauskippo paikallaan ja kaataa tasaisena nauhana öljyä. Kippo pysyy paikoillaan, jos sen ja pöydän väliin laittaa kaksinkerroin märähkön pyyhkeen. Ratkaisin siis yhden kolmesta.

Öljyä saa lorottaa hissuksiin niin paljon, että majoneesista tulee napakkaa. Vatkaamisen voi keskeyttää pieneksi toviksi aina välillä ja tarkistaa koostumuksen. Vettä sekaan ei saa mennä. Eikä mielellään öljyn lisäämisen aloittamisen jälkeen mitään muitakaan substansseja.

Majoneesi tykkää levätä ennen suihinpääsyä. Kukapa ei. Hyvä paikka on jääkaappi, peitto päälle.

Niin, mautonta öljyä on esimerkiksi rypsiöljy.

Please enable Javascript, thank you.