Pakkaspäivän sosekeitto

Pakkaspäivän sosekeitto

Ja jos et uutena vuotena vetänyt ihan hirveitä soseita, on varmasti vielä kaapissa ylijäänyt tilkka kuohu- tai valkoviiniä. Se sopii mainiosti juuressosekeiton haponantajaksi. Tee siis seuraavasti:

Kuori reilunkokoinen palsternakka ja pilko se

Kuori ja pilko kaksi isohkoa keltasipulia eli tavallista sipulia

Kuori kaksi reiluhkoa jauhoista perunaa ja pilko ne

Lorauta reilun kokoisen kattilan pohjalle reilusti oliiviöljyä ja pyörittele melko miedolla lämmöllä sipuleita öljyssä joitakin minuutteja. Elä ruskista.

Lisää rauhalliseen tahtiin litra, pari vettä ja kolauta pilkotut palsternakat ja perunat soppaan sekaan.

Kun kaikki ovat keittyneet pehmeiksi eli ylikypsiksi, ota sauvasekoitin esiin ja siirrä kattila pois liedeltä. Anna lieden porskuttaa mietoa lämpöä edelleen.

Soseuta ainekset kattilassa kärsivällisesti sauvasekoittimella. Kärsivällisesti siksi, että soseesta tulee hienoa ja samettista. Tässä on myös syy siihen miksi sosekeitoissa käytetään jauhoista perunalajiketta. Se ei liisteröidy.

Kun sose on hienoa ja tasaista, lorota sekaan desi pari kolme viintä. Vie kattila takaisin liedelle ja lisää suola. Sekoita huolella ja anna keiton kuplahtaa pariin kertaan. Lorauta sekaan kermaa, jos mieli halajaa. Syö keitto lusikalla paahdetun ruisleivän kera.

Vielä myös huomautus kaikille uudenvuodenlupaajille, että jos jätät kerman pois, on sopassa varsin vähänlaisesti kaloreita. Vähemmän on varmaankin vain osterissa. Ja ehkä vedessä.

Please enable Javascript, thank you.